Zöld szellemek földje

Mianmar jött, és mindent vitt. Még be sem értünk Mandalaybe a reptérről, már tudtuk, hogy tovább kell maradnunk, mint terveztük. Mielőtt helyszíneket taglalnánk, megpróbálunk összeszedni néhány egyéni jellemzőt az évtizedekig elzárt, hányatott sorsú országról.

Szubjektív mianmari abc.

ABC A világ egyik leggyönyörűbb írása. Biztosak vagyunk benne, hogy ha létezne, a legszebb Gyűrűk Ura borítója a burmai kiadásnak lenne.

DSC08311

Bétel Az utcákat cigicsikkek helyett vörös bételköpések tarkítják. Lehet kevésbé gusztusos, de jobb illatú és valamivel egészségesebb is. Nincs jobb egy őszinte vörös fogú mosolynál!

DSC09531
A bételleveleket kettesével egy mentás pasztával összeragasztják, csipetnyi dohányt és fűszereket szórnak rájuk, majd kis csomagokba hajtogatják. A számtalan bételstandnak mind megvan a saját receptje és az ízesítéseket kedvelő törzsvásárlóik, akik 5-10 csomagocskát vásárolnak egyszerre.

DSC00160

Címletek A katonai rezsim szocialista ideológiával kevert buddhista álomképének abszurditását, és a feketepiacra támaszkodó kizsákmányolását jól jelzi, hogy többször előzetes figyelmeztetés nélkül bevontak címleteket a hetvenes, nyolcvanas években, ami rengeteg családot tönkretett. Ezzel párhuzamosan új, használhatatlan címleteket is bevezettek, szerencsés számok többszöröseit, pl 35 vagy 45 kyat.

Dinnye Magasan a legnépszerűbb gyümölcs, minden étkezés pár falat dinnyével zárul. A hegyi utak tele vannak a szalmába csomagolt exporttal. Izotóniás desszert a kánikulában, bárhol kapni egy szeletet.

DSC08493

Ételhordók A műanyag csomagolásnak szerencsére még mindig kisebb a térnyerése, az ebédet mindenki egyforma, csillogóan tiszta ételhordóban viszi magával. Nincs étkezés leves nélkül!

Fél óra A standard egységesítés előtt a világon minden nagyobb városnak saját dele volt a nap állása szerint. Az országok túlnyomó többsége a harmincas évekre igazodott a Greenwich-i egészhez, de pl Indiában túl nagy lett volna az eltérés az ország két vége között, így egy fél órás középső megoldást választottak. Burma – angol gyarmatként – hasonlóképp járt el, UTC+6:30 időzóna érvényes. Így sikerült Vietnamból érkezve elszenvednünk a világ egyik legkisebb, félórás jetlagét (Nepálban és 1-2 kis szigeten van még 45 perces csúszás). Megúsztuk a tavaszi óraállítást is, a 20. szélességi kör alatt az sem divat, süt eleget a nap.

DSC00279

Generátorok Az áramellátás még a legnagyobb városokban sem stabil, minden este van áramszünet. Nagyobb épületek, szállodák mellett az utcán sorakoznak a generátorok, és a legtöbb szobában feszültségkiegyenlítő van a lámpához, konnektorhoz kötve. Nagyon elterjedtek az elemes led szalagok. Nem ritkák a gyertyafényes vacsorák.

image-20170405_185149
A dinnyeturmixon kívül minden más elkészült

Hajszínező Valamiért a kimosható hajfesték nagyon megy, nem csak rebellis kamaszoknak, gyakorlatilag bárkinek lehet szőke, kék, piros haja. Szállásokon figyelmeztetnek, hogy meg kell fizetni, ha összefogja a párnát!

DSC09864

Ivókorsók Az ételek mellett a vizet sem csomagolják a mindennapi jövés-menéshez műanyagba. Az utak mellett, templomokban árnyékos helyre agyagkorsókat tesznek ki kis bádogbögrével, ezekből szoktak inni az arrajárók. Modern verzióik is megjelentek, a nagy vízbödönös automaták, lényeg, hogy senki nem marad szomjas.

DSC09671DSC09418

Jobbkormányos autók egy jobboldalon közlekedő országban. 1970-ben változtatta meg Ne Win tábornok a brit gyarmati baloldali közlekedést (állítólag a felesége asztrológusának tanácsára), de több okból is az autók jobbkormányosak: sok a régi autó, és az újak pedig használt japán autók. A buszokra a jobb oldalon kellett ajtót vágni a felszállóknak, az eredeti ajtón csak szellőztetnek.

DSC09504

Kávé? Tea!! Méregerős, akár több órán át főzött tea, rengeteg cukorral és sűrített tejjel. A kávé annyira ismeretlen, hogy nincs benne sok köszönet, ha megpróbálnak készíteni.

DSC08626
Tealevelek előkészítése

Longyi Férfiak és nők is egy bő henger alakú anyagot hordanak, a férfiak elöl csomózzák meg, a nők oldalt hajtják vissza. Nadrágot a nyugati divatot követő fiatalokon kívül a bamarokkal ellenséges törzsek férfi tagjai hordanak, akik “nem találják praktikusnak” a longyit. A férfiak zseb híján csak a derekukba tűrik a telefont, pénztárcát, slusszkulcsot. Egyikünk szerint kifejezetten elegánsan mutat egy fehér inggel, másikunk szerint pedig olyan, mintha mindenki éppen zuhanyozni menne.

DSC09553

Mingalabar! Szinte mindenki örömmel üdvözli a nyugati utazókat, és szívesen mesél magáról és a családjáról. Miután Ne Win tábornok lányát a nyolcvanas években nem vették fel a nyelvtudása miatt londoni egyetemre, bevezették a magasabb szintű angol oktatást. Meglepetésként ért minket, mennyien beszélnek jól alapfokon egy olyan országban, ami évtizedekig el volt zárva a külvilágtól.

Napok A hét minden napjához tartozik egy állat, ami bizonyos tulajdonságokat szimbolizál. A pagodákban külön imasarok tartozik mindhez, ugyanis égtájak is tartoznak a napokhoz, emiatt, és mert a páros számok szerencsések, szerda reggelre és estére külön állat jut, így lesz a hét napból nyolc. Ha a másik születésnapját kérdezik, nem fontos a pontos születési dátum, csak a nap. Őszinte csodálatot váltott ki, hogy mi egy sárkány-oroszlán páros vagyunk, ami egy szuper védelmező kombó.

DSC08130
Ez az épület egy szerda reggel épült
DSC00169
Aki szerda délután született, az észak-nyugati elefántos sarokban imádkozhat

Oldalkocsis biciklik Az általános szegénység miatt nem meglepő, hogy milyen sokan közlekednek kerékpárral, de utasokat és árut is gyakran szállítanak az oldalkocsin, aminek előre és hátra is néz egy-egy ülése.

DSC09378

Puszi Ha tiszteletreméltó ősz úriemberek egy étteremben hangosan cuppantanak a levegőbe, akkor nem kell rosszra gondolni, csak a pincért hívják az asztalhoz. A vonatállomásokon is így keresnek kuncsaftot a hordárok, vagy a szülők elkószált gyerekeiket.

Rendszámtáblák Autókon a latin betűkkel a megfelelő tartományt jelölik, motorokon burmai betűkről kopik le sokszor a fehér festék, gyakran javítgatják. Legféltettebb kincsünk egy kirándulás során talált darab.

DSC08327

Sokszínűség Gondolkodtunk már korábban, hogy hol érnek össze a távol-kelti és az indiai típusok. Jelentjük, itt. Ránézésre is nagyon különböző emberek élnek egymás mellett, tetten érni a Kínából, Mongóliából és Indiából érkező ősöket. Régen láttunk ekkora szakállakat, mint itt!

DSC00286

Szelfitelefonok Természetesen óriási üzlet a telco egy nemrég megnyílt hatvan millió fős piacon, csak az itteni pénztárcákra szabott készülékekkel. Az olcsó telefonok egyetlen reklámozott attribútuma, hogy milyen szelfit lehet velük készíteni.

DSC00192

Thanaka Minden nő és gyerek, és sok férfi is arcát ezzel a természetes anyaggal keni be, amit a thanaka fa kérgéből dörzsölnek ki. Óv a naptól és hűsíti, ápolja a bőrt. A fehérre vagy sárgára száradó krémből egyéni mintákat festenek a divatolósabbak, a többségen inkább csak szét van maszatolva.

DSC08743

Utazó virágok A nők sabai virágból füzért tűznek a hajukba, aminek finom illatával a menetszél kicsit felfrissíti a hosszú, koszos és fülledt busz- vagy vonatutakat. A virágfüzérek ugyanúgy nem hiányozhatnak oltárokról, mint visszapillantó tükrökről.

DSC08233
Hajdísz és autóillatosító árus lányok

Vallások vs törzsek A többségi buddhizmus mellett nagyon erősen jelen van a kereszténység, hinduizmus és az iszlám is, de mindent átitat az animista törzsi örökség. Érdekesség, hogy a törzseken belül sem csak egy valláshoz tartoznak az emberek, kétkomponensű a bemutatkozás, pl mon vagyok és muszlim. A buddhista milícia a mai napig embertelen módon lehetetlenít el kisebbségeket, tragikus például északon a muszlim rohingyák helyzete.

DSC09521

Zöld szellemek földje A Padaung hagyomány szerint attól függően, hogy milyen halált hal valaki, másféle szellem válik belőle, az erőszakos halál után zöld szellemekként élnek tovább az elhunytak.*

Úti beszámolókkal hamarosan jelentkezünk.

*Pascal Khoo Thwe: From the Land of Green Ghosts – lebilincselő önéletrajzi regény a katonai junta elleni küzdelem áldozatainak emlékére.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s